Skladování a zpracování

Jak skladovat Speck, aby zůstal čerstvý a chutný.

Aby si Speck udržel svou optimální chuť, aroma a jemnou texturu, je klíčové jej správně skladovat. Speck je delikatesa, která si zaslouží péči, aby její jedinečné vlastnosti zůstaly zachovány po co nejdelší dobu. Ideální je uchovávat jej na chladném, tmavém místě, například ve sklepě nebo v ledničce, kde je teplota stálá a nižší než pokojová. Takové podmínky zpomalují oxidaci a zabraňují vysychání masa, což udržuje jeho šťavnatost a bohatou chuť. Jakmile Speck rozříznete na menší kousky, doporučuje se je ihned zavakuovat nebo pevně zabalit do potravinářské fólie či voskovaného papíru. Tento jednoduchý krok zajistí, že Speck si uchová svou šťavnatost a zůstane plný chutí, které jsou výsledkem pečlivého procesu uzení a zrání. Vakuové balení také zabraňuje přístupu vzduchu, který by mohl negativně ovlivnit chuť a strukturu masa. Pro milovníky autentické chuti je zde ještě jeden tip, jak Speck správně skladovat a přitom mu dodat extra nádech čerstvosti: střídání teplot. Přes noc můžete Speck umístit na parapet do průvanu, kde se setká s chladným nočním vzduchem. Důležité je však dbát na to, aby nebyl vystaven přímému slunci – to by mohlo způsobit pocení kůže a narušení jemné rovnováhy chutí. Během dne pak Speck vraťte zpět do ledničky, kde bude chráněn před teplem a přímým světlem. Tento postup umožňuje Specku ‚dýchat‘ a přitom zůstat šťavnatý a lahodný. Díky těmto jednoduchým krokům si budete moci vychutnat každý plátek Specku tak, jak si to jeho výrobci zamýšleli – s plnou chutí a veškerým aromatickým kouzlem, které přináší.

Tipy na servírování: Proměňte každé jídlo v zážitek.

„Speck je ideální servírovat na tenké plátky – čím tenčí, tím lépe vynikne jeho jedinečná chuť. Pokud chcete udělat dojem na své hosty, servírujte jej s čerstvým domácím chlebem, sýrem typu Pecorino nebo Parmigiano Reggiano a jemnými olivami. A nezapomeňte na kvalitní víno – Lagrein nebo Gewürztraminer dokonale doplní chuť Specku.“

Chcete ohromit návštěvu? Doporučuji tento postup a stanete se odborníky na Speck

Představíte Speck a otevřete zavakuovaný sáček. Vytáhnete jej a necháte obecenstvo ovonět. Vysvětlíte, že to, co je na povrchu to našedlé a hrubé, je směs soli a koření. Díky této směsi je špek tak lahodný. Tato směs ale není již poživatelná, tu je potřeba odkrájet. Nejlépe nožem na sýry (ostrým!), který má otvory na čepeli, rozpůlíte pomalými tahy dopředu a dozadu, aby se maso nezahřálo. Ukážete řez masa a dáte ovonět. Kdo chce, může si vyzkoušet tvrdost masa. Pokud maso pruží, je gumovější. Pokud je maso pevnější, je vyzrálejší a chutnější a tedy i dražší. S vyzrálostí stoupá i cena Specku. V řezu je vidět krásná struktura masa a tuku. Tuku, který tomuto Specku dává tu úžasnou vláčnost, jemnost a chuť. Dále půlku ještě jednou rozpulte, okrájejte kůži, která je vespod pod tukem a okrájejte i kraje s kořením. Pokud máte kráječ na uzeniny, můžete nakrájet na jemné plátky, nebo nakrájejte na jemné hranolky. Tuk neokrajujte, ten tam musí být. Nakrájejte na talíř společně s tvrdým sýrem, rajčátky, přidejte pečivo (nejlépe Knäckebrott) a užívejte si společné chvíle s přáteli.